Tudta? Az ekcémát, az asztmát és a náthát a poratka és a penészgomba okozza!

Egyes kutatók szerint a légszennyezés forrásai, mint például a kipufogógáz-származékok, kevésbé tehetők felelőssé az allergia fokozott terjedéséért a fejlett országokban. Az ok egyszerű: az asztmás, ekcémás és náthás betegségek allergénjei – többek között a poratka, a penészgomba vagy az illékony szerves vegyületek – ott találhatók, ahol a legtöbb időt töltjük, otthonainkban.

Otthonunk allergiamentessé alakítása azon múlik, felismerjük-e az allergiát kiváltó forrásokat, azaz allergéneket, és ismerjük-e természetüket. Az úgynevezett irritánsok, az egyes tisztítószerek, kozmetikumok, égési melléktermékek, illékony szerves vegyületek bár allergiás reakciót nem váltanak ki, de felerősítik, súlyosbítják az allergiás tüneteket.

Ingyenes allergénszint felmérés ágyából, szőnyegéből, kárpitozott bútorából. Győződjön meg  róla saját szemével mi okozza az allergiás tüneteit otthon! Nem csak megtaláljuk allergiája forrását, de azonnal meg is szabadítjuk az irritáló anyagoktól! Részletekért katt ide…

A levegő minősége

A levegő minősége épületenként nagyon eltérő lehet, a különbséget befolyásolhatják egyrészről a fűtőberendezések által kibocsátott vegyi anyagok és gázok, a belső burkolatok, valamint a szerkezeti elemek. A másik fontos mutató eltávolításuk aránya, azaz hogy milyen jól szellőzik lakásunk.

A főbb légszennyező anyagok általában irritánsként viselkednek. Nitrogén-dioxidot termelnek a gáztűzhelyek, hordozható gázfűtőtestek, a fafűtésű kandallók. Kén-dioxid termelődik a széntüzelésű kandallókban, az olaj- és petróleumkályhákban.

Az illékony szerves vegyületek, mint például a formaldehid, légzési problémákat és bőrviszketést okozhat. Egyes illékony szerves vegyületek természetes eredetűek, ezt érezzük, amikor felvágunk egy narancsot, míg mások szintetikusak és gyári termékekben találhatók. Modern otthonainkat vegyszerekkel telítjük, melyeknek jó része apránként bekerül a levegőbe.

Hogyan javítsunk a levegő minőségén?

• Minden barkácsmunkát házon kívül vagy nyitott ablaknál, jól szellőztethető helyiségben végezzünk!
• Ne dohányozzunk a lakásban!
• Próbálkozzunk alternatív főzési és fűtési módokkal! (pl. villany)
• Szellőztessünk sokat! Nyissunk ablakot és/vagy szereltessünk páraelszívót a fürdőszobába és a konyhába, cseréljük a légkondicionáló szűrőberendezését! Allergiában szenvedőkön segít a hordozható légszűrők, bizonyos esetekben a páracsökkentő szerkezetek és légkondicionálók használata is.
• A szobanövények is tisztítanak! Az 1980-as években egy NASA által támogatott kutatás arra az eredményre jutott, hogy bizonyos szobanövények hatékonyan távolítják el az illékony szerves vegyületeket, köztük a formaldehidet. Tartsunk tehát minél több növényt! Viszont ne feledjük: bármilyen fokú is a növények légtisztító hatása, növelik a levegő páratartalmát és talajuk tápot adhat a penészgombáknak, amik allergiás reakciót válthatnak ki.

Az illékony szerves vegyületek

A vegyületszintet alacsonyan kell tartani a lakásban, de kérdés, mi a még biztonságos szint. Hiszen a legtöbb embert ezek a vegyületek „csupán” irritálják, míg egy allergiás esetében tüsszögést, könnyezést, szorító mellkasi fájdalmat, zihálásos tüneteket válthatnak ki. Sok lakásfelújításhoz és tisztításhoz használt termékben megtalálhatóak. A formaldehid például kis mennyiségben sok háztartási termékben előfordul, de legtöbbjük kevesebbet tartalmaz annál, minthogy gondot okozzon.

Sőt a termékek formaldehid-kibocsátása idővel rendkívül alacsony szintre csökken. Viszont vannak olyan termékek, amik hónapokig, évekig bocsátják ki a vegyületet. Ilyenek például a farostból készült polclapok, elemes bútorok, padlóburkolók (a farost ragasztásához használt enyv tartalmazza a formaldehidet), a szivacsos hátú szőnyegek és alátétek, illetve bizonyos festékek.

Mit tehetünk?

Bútorlapok, parketták: fedjük le a szabadon álló farostlapokat festékkel vagy lakkal. Vegyünk műanyag réteggel laminált lapokat. Olyan parkettát válasszunk felújításkor, ami kevés káros anyagot tartalmaz. Vegyük fontolóra tömörfa szekrények készíttetését.

Vegytisztított ruhák: a vegytisztítás során használt szerek némelyike nagyon irritáló hatású. Addig szellőztessük őket szabad levegőn, míg meg nem szűnik a szaguk.

Aeroszolok és légfrissítők: használjuk őket jól szellőző helyen, távol az asztmás betegektől! Használjunk természetes anyagokat szagtalanításra (cédrus, levendula, rozmaring), vagy alkalmazzunk légszűrő készüléket.

Nem vasalható, könnyen kezelhető vagy gyűrődésmentes anyagok: ha ezeket a feliratokat látjuk ruhák vagy ágyneműk címkéjén, azt jelzik, hogy az anyagokat formaldehiddel kezelték. Akik erre érzékenyek, válasszanak természetes, kezeletlen anyagokat, pl. fehérítetlen (ekrü) pamutot.

Szigetelőanyagok: a régebben általánosan elterjedt urea-formaldehid szivacs (UFFI) igen hosszú ideig bocsátja ki alapanyagát. Válasszunk más anyagot!

Új szőnyegek és PVC-padlók: „új” szaguk a termékekből felszabaduló illékony szerves vegyületeknek köszönhető. Addig szellőztessük őket, amíg meg nem szűnik a szag, és le nem csökken a vegyületek szintje!

Fakonzerváló szerek: nagyon mérgező anyagok, általában szerves oldószerben oldva. Csak olyan esetekben használjuk, ha valóban megindult a szuvasodás vagy korhadás! Válasszunk inkább vízbázisú termékeket, melyeknek gyengébb a szaguk!

Festékek, lakkok, ragasztók: munka után addig szellőztessünk, míg a szag el nem oszlik! Válasszunk szagmentes és környezetbarát festéket, vegyünk vízbázisú ragasztót!

Olvasson tovább:
Dr. P. Howarth–A. Reid: Allergiamentes otthon (Alexandra, 2000)

Forrás: https://ingatlanmagazin.com/

A poratka allergia hatékony ellenszere az allergénmentesítés.

Most kedvezményesen próbálhatja ki az allergénmentesítést!
Részletek itt…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..