Az allergiás megbetegedések száma rohamosan nő, ezt sokszor halljuk, és azt is, hogy egyetlen igazi gyógymódja létezik, annak a forrásnak elkerülése, ami ezeket a tüneteket kiváltja. Nem tudni, hogy Magyarországon miért nem ajánlják az orvosok a Buteyko légzéstechnika elsajátítását, pedig ezzel elkerülhetnénk a gyógyszerek szedését.

Doktor Konsztantin Pavlovics Buteyko 1923-ban született a Kijevtől 150 km-re lévő Ivanicsban. Először műszaki tudományokat tanult, amit a II. világháború miatt szakított félbe. A háború után úgy döntött, hogy inkább a moszkvai orvosi egyetemre jár. Már ekkor olyan kísérleteket végzett, amelyekben a betegek légzését tanulmányozta.

Remélhetőleg egyre többen ismerik meg Buteyko módszerét, mert egyre nagyobb szükség lesz rá, ahogy évről évre növekszik az allergiások száma.
Buteyko a saját veszélyesen magas vérnyomásának kezelésére kezdett el kísérletezni légzéstechnikával. A saját szén-dioxid szintjét megmérve azt találta, hogy az jóval alacsonyabb a normálisnál. Ennek oka a túllégzés, ezért csakis a légzés normalizálásával lehet a helyes szintet elérni. Saját magát tanította meg a helyes, csökkentett légzésre, és fejfájása, gyors szívverése és vérnyomása is csökkent.

Rájött ugyanis arra, hogy az oxigén és szén-dioxid egyensúlya a vérben milyen fontos. Légzéstechnikájával asztmát, magas vérnyomást és szívbetegséget lehet kezelni. Eredményeként csökkenthető a gyógyszerek mennyisége, vagy teljesen elhagyhatók.

Érdekes és irigylésre méltó, hogy Ausztráliában, Új-Zélandon és Angliában milyen nagy sikerrel alkalmazzák kórházakban és járóbeteg-ellátásban is.
Ausztráliában már 1995-ben ismertették szakmai konferencián a Buteyko légzéstechnikával folytatott kísérlet meggyőző eredményét, míg nálunk csak most kezdik megismerni. Az ausztráliai kísérletben az asztmás betegek hat héttel a Buteyko légzés megismerése és alkalmazása után jóformán teljes mértékben elhagyhatták addigi gyógyszereiket.

Buteyko szerint a túllégzés során a tüdő légzsákjaiban felborul az ideális szén-dioxid arány, ami megakadályozza az oxigén eljutását a vérből a szövetekhez. Ha kevés a szén-dioxid a tüdőben, akkor az oxigén erősebben kötődik a hemoglobin molekulákhoz, és nehezen válik le, nem jut elegendő oxigén a szövetekhez. Az oxigénhiányos szövetek feszültekké válnak, összerándulnak a tüdőben. Ilyenkor asztmás rohama van az illetőnek.

A szén-dioxid kóros hiánya a test anyagcseréjét is felborítja, növekszik az allergiára való hajlam, a fáradékonyság, az erek görcse miatt pedig a magas vérnyomás.
A Buteyko légzéstechnika azon a megfigyelésen alapszik, hogy a normális szervezet 4-6 liter levegőt vesz fel perenként, míg az asztmásak körülbelül 10 litert. Egyértelműen következik, hogy meg kell tanulni, hogyan érheti el mindenki az ideális levegőmennyiség felvételét.
A technika alapja, hogy csak orron keresztül szabad lélegezni, és a bal oldalunkon kell aludni.
Légzésünk során alkalmazni kell a kontroll szünetet és a maximum szünetet. A kontroll szünet tulajdonképpen azt az időtartamot jelenti, ami egy normál levegővétel és egy újabb között telik el, de ez az újabb akkor történik, amikor az első kisebb légszomjat érezzük. Ezt a kontroll szünetet lehet aztán gyakorlással tovább növelni az egészséges emberek szintjére.
A maximum szünet azt az időtartamot jelenti, ameddig egy normális lélegzetvétel után vissza tudjuk tartani a levegőt, vagyis nem lélegzünk.
A lassú, visszafogott légzés a gyógyulás kulcsa. Buteyko olyan gyakorlatsorokat dolgozott ki, ahol a kontroll szünet, a lassú légzés és a maximum szünet váltogatják egymást meghatározott sorrendben és időtartamban.
Ellenőrizhetjük magunkat, ha megmérjük a saját kontrollszünetünk időtartamát, és ezt próbáljuk növelni. Egy perc alatt 8-10 levegővétel lenne az ideális.
Senkit sem kell meggyőzni arról, mennyivel egészségesebb, jobb, a helyes légzéstechnikát elsajátítani, mint az egyre hosszabbra nyúló allergiás szezonok alatt szenvedni, zsebkendőhalmokat termelni, gyógyszereket szedni.
Már Magyarországon is találunk tanfolyamokat, külföldön pedig oktatókazettákat is. Angliában már több kórházban az orvosok és nővérek mindenféle térítés nélkül megtanítják az asztmásokat a Buteyko légzésre.

Forrás: www.fitway.hu

A poratka allergia hatékony ellenszere az allergénmentesítés.

Próbálja ki most akciós áron az allergénmentesítést!
Részletek itt…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..