Ahhoz, hogy otthonunkban a legkevesebb gondunk legyen allergiánkkal, a legfontosabb az allergén anyagok drasztikus lecsökkentése.

Ehhez a rendszeres takarításon kívül, a következőket javasoljuk:

·         A padlószőnyeget cserélje ki fugázott parkettára, amely könnyen tisztítható!

Érdemes legalább a hálószobából eltávolítani a szőnyeget, még ha a lakás többi pontján ezt nem is tudjuk megoldani.

·         Cseréljük le a kárpitozott bútorainkat!

Ez úgy gondolom az egyik legnehezebben megfogadható tanács, tekintettel arra, hogy a háztartások többségében még kárpit található. Ami bizonyos, hogy ezen a borításon át könnyedén bekerül a poratka a bútor belsejébe . Mihelyst kényelembe helyezzük magunkat a díványon, már be is lélegeztünk jó néhány veszélyes allergén anyagot.

A bőr, illetve műbőr borítás szerencsésebbnek bizonyul takarítás, és poratka biztosság szempontjából.

Ha súlyos allergiás asztmában szenvedünk, érdemes fontolóra venni a tanácsot, mert rendszeres mélytisztítás nélkül állandó problémát jelent a bútorokból felverődő por.

Az antiallergén mélytisztításról bővebben itt olvashat…

·         Ne használjon ventilátort!

Súlyos állapotromlást és asztmás rohamokat idézhet elő a levegő felkavarásával, ezért aki allergiás, asztmás, mellőzze a ventilátor használatát.

·         Ne tartson a lakásban sok porfogó dísztárgyat, falikárpitot, növényt, lámpaernyőt!

Valljuk be, hogy ezek nélkül olyan üres lenne a tér. Még a legmodernebb minimál stílusú lakásban is akad néhány kép a falon, vagy egy stílusos dísz a polcon. Ezt a szabályt a hálószobában érdemes maximálisan betartani, de úgy gondolom a lakás többi pontján lazíthatunk egy kicsit rajta.

·         Naponta szellőztesse otthonát, különösen a hálószobát, és figyeljen oda a páratartalomra is!

A lakásában csökkentse a levegő páratartalmát 60% alá, a hőmérsékletet pedig tartsa 20°C alatt, a meleg, nedves levegő ugyanis elősegíti a poratkák szaporodását! Elsőre ez nem tűnik túl egyszerű feladatnak, de egy klíma berendezés könnyen megoldja ezt a problémát.

·         Gyermeke ne aludjon plüssjátékkal!

Gyermekeink rendszerint kapnak egy-egy plüssállatot ajándékba. Ezek a kedves kis játékok ideális lakóhelyet biztosítanak a mikroszkopikus élőlények számára. Mindig abban lesz a legtöbb poratka, amelyik a gyerkőc alvótársa, ezért ha egy mód van rá, allergiás, asztmás gyermekek ne aludjanak plüssállattal.

Ha lefagyasztjuk a plüssjátékot legalább 12 órára, és magas hőfokon hetente kimossuk, akkor a poratkák és ürülékük is semlegesítődnek. A jeges maci biztosan örülni fog a fagyasztó klímájának, a poratkák viszont elpusztulnak.

·         Hálószobában ne szárítsunk ruhát, ne tartsunk benne cserepes növényt, akváriumot!

Ezek mind megemelik a levegő páratartalmát, ami kedvez a poratkák szaporodásának, és a penészedést is elősegítik.

·         Ágyunkat reggel takarjuk le, hogy napközben ne rakódhasson le por az ágyneműre!
·         Használjon antiallergén matracvédőt, amit rendszeresen ki tud mosni 60 fokon!

Sajnos ez sem akadályozza meg teljesen, hogy az ágymatracunk idővel ne porosodjon el, de a poratkák számát lényegesen visszaszoríthatjuk matracvédő használatával. Az alkalmankénti ágymatrac allergénmentesítés megszabadítja ágyát a lerakódott portól, allergénektől és atkáktól.

·         Poros ruháit és cipőit soha ne a hálószobában cserélje le, és ne ebben a helységben  fésülködjön!

A cipőnk talpán rengeteg poratkát is beszállítunk otthonunkba, ezért ha van rá mód, még kint cseréljük át a házi papucsra.

·         Ne engedjen be háziállatot a lakásba, főképp ne a hálószobába!

Tudom, most sokan csóválják a fejüket, hogy Mirci cica dorombolása úgy hiányozna mellőlük. Ám a kisállatok  bundájukon rengeteg port  visznek be a lakásba a benne élősködő atkákkal együtt. Egy allergiás, asztmás  állapotán ez sokat ronthat.

Enyhülést hozhat egy hegyi túra vagy nyaralás, ugyanis 1600 m tengerszint felett nincsenek poratkák!

Tipp:

Otthona levegőjét fertőtlenítheti eukaliptusz olajjal, ami nem csak számos baktériumot, vírust semlegesít, de a poratkákat is elriasztja!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..