Ma már túl van a sokadik orrfújáson, tüsszög és állandó orrdugulás gyötri? Akkor biztosan az Ön fejében is megfogalmazódott már a kérdés: hogyan szabadulhatnék meg végre a kellemetlen tünetektől?!

A következő praktikák segíthetik Önt a poratkák elűzésében.

 • Mindig nedves ruhával törölgessünk port

Portörlésnél tehetünk néhány csepp eukaliptusz olajat a nedves ruhára, szaga elriasztja a poratkákat és fertőtleníti levegőt is. Használjon szája-orra előtt gyógyszertárakban beszerezhető maszkot.  Ha így takarítunk, sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat. Megnyugvást hoz, ha takarítás után sós vízzel öblíti ki orrát.

 • Ágyneműk gyakori mosása

Az ágyneműnk az egyik legideálisabb élőhelye a házi poratkáknak, ezért mossuk ki hetente 60 Co felett, mert ezt a hőmérsékletet nem élik túl, és így ürülékük is kijön az anyagból.

A gyapjút cseréljük le műszálasra, a tollat szintetikusra, mert ezekben kevésbé érzik jól magukat az atkák.

Ezen kívül gyakran tegyük ki a napra szellőzni takarónkat, párnánkat, mert az UV sugarak elpusztítják a házi poratkákat. Ezt a jó szokásunkat  télen is folytathatjuk, a hideget ugyanis nem csak mi nem  szeretjük. A mínuszok segítségével az “örök vadászmezőkre” küldhetjük az atkákat .

Újdonság! Por-allergén teszt az otthonában!

 • Gyakori porszívózás

A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb módszer az atkák elleni harcban. Nem mindegy azonban, hogy mivel tesszük ezt.

Allergiás panaszok esetén nagy segítség, ha gépe HEPA-szűrővel van ellátva.

Ez képes visszatartani az egészen parányi részecskéket is, mint pl. a poratka ürüléke. A hagyományos porszívók azonban nem alkalmasak a szőnyegek, kárpitok, ágymatracok mélyebb rétegeiből is eltávolítani a port. Ehhez a feladathoz a vacuum önmagában kevés. A lerakódott port fel kell valamivel lazítani ahhoz, hogy azt el lehessen távolítani takarításnál.

A speciális mélytisztító berendezésünk a vacuum és egy poroló fej erejét egyesíti, ami a mélyebb rétegekből is maradéktalanul eltávolítja a port.  Így tökéletes portalanítást és atkamentességet kaphatunk kompromisszumok nélkül.

Az antiallergén mélytisztításról bővebben itt olvashat…

TIPP: Ha legalább hetente egyszer kiporszívózza ágyát és használ matracvédőt, azzal valamelyest csökkentheti a matracba kerülő por és poratkák mennyiségét.

 • Légszűrők és légkondicionálók használata

Egy pollen allergiás számára a légkondicionáló nagy segítséget nyújthat a házon kívüli allergének kirekesztésével.  A páratartalom lecsökkentésével a poratkák és penészgombák számának visszaszorításában is szerepet vállalhat. Fontos, hogy megfelelő szűrővel ellátott berendezést válasszunk, ami nem engedi be a polleneket, gombaspórákat otthonunkba.

A légszűrők alkalmasak ugyan a lebegő allergének kiszűrésére, de önmagukban nincs túl nagy jelentőségük. Ha nem távolítjuk el a kárpitokból a több év alatt lerakódott port, az a bútorokból folyamatosan visszaáramlik a levegőbe. Ezen a problémán egy légtisztító önmagában  sajnos nem tud segíteni. Egy jó alapos mély-tisztítást követően azonban már nagyobb hasznunkra lehet, feltéve, hogy a berendezést rendszeresen karban tartjuk! Ez nagyon fontos a klímáknál is, ugyanis idővel veszélyes  baktériumok szaporodhatnak el a szűrőkben. Kérjük szakember segítségét!

 • Szüntesse meg a falakon a penészedést

A penészes fal nem csak csúnya látvány, hanem komoly egészségügyi veszélyforrás is lehet otthon. Számos asztmás betegség kialakulásáért a penészes, dohos levegő okolható! A penészgomba spórái önmagukban is károsak egészségünkre, de az a tény, hogy az atkák életének szerves részei, még foganatosabbá teszi a penésztelepek megszüntetését.

2 hozzászólás to “Takarítási praktikák poratka allergiásoknak”

 1. Csengeri Zoltán says:

  Nekem nincs kérdésem, inkább sikerélményem van!
  A citrom, eukaliptusz és egyéb illóolajok nagyon jól el tudják pusztítani az átkát. Zsebkendőkre csepegtessünk illóolajat, tegyük be azt az ágyneműtartóba a fertőzött ágyneművel együtt. Eleinte naponta végezzük el, és 2-3 nap után megsemmisülnek a poratkák, és az ágynemű is jó illatos lesz!

  Üdv: Zoli

 2. Most rendeltem egy illóolaj diffúzort, eukaliptusz olajjal. Majd megírom, mennyire válik be 🙂

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..